ΑΓΙΑ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΚΥΛΙΝΑ: Η ΠΑΝΕΦΗΜΗ ΝΥΜΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού
Μια κατηγορία Νεομαρτύρων είναι και τα νεαρά κορίτσια, τα οποία, παρά το άωρο της ηλικίας τους, ομολόγησαν την σώζουσα πίστη τους στο Χριστό, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους, από την μανία των αλλόθρησκων και βαρβάρων τυράννων τούρκων. Μια από αυτές υπήρξε η αγία ένδοξος Νεομάρτυς Ακυλίνα από τη Θεσσαλονίκη. Μια πραγματικά πανέφημη νύμφη του Χριστού. Ένα εύοσμο άνθος του χριστιανικού λειμώνα.
Διάλογοι περί Ορθοδόξου Κοινωνιολογίας στον Άθω
Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης (+)
«απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
Ο Κύριος
Η «Νέα Κοινωνιολογία» αφιερώνει ένα τεύχος της σε θεολογικοκοινωνιολογικές απόψεις των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας. Στο συμπόσιο των διαφόρων μελετών της μου έκαμε την τιμήν να περιλάβει και την ταπεινότητα μου. Θα μπορούσα να εξαιρεθώ, επικαλούμενος το γήρας των 83 ετών, αν δεν μου ανέστελλε την προς άρνηση τάση η εντολή του Χριστού: «τω αιτούντι σοι δίδου».
Τεχνητή Νοημοσύνη & η απειλή για την ανθρωπότητα
Κωνσταντῖνος Βουγάς Μοριακός Βιολόγος
Τεχνητή Νοημοσύνη
Όλο καί πιό συχνά ἀκούγεται ὅτι διανύουμε τήν 4η βιομηχανική ἐπανάσταση ἡ ὁποία διέπεται ἀπό συσκευές ὑψηλῆς τεχνολογίας, αὐτοματισμούς καί φυσικά τήν τεχνητή νοημοσύνη. Ὁ τελευταῖος, εἶναι ἕνας ὅρος πού χρησιμοποιεῖται ἀπό τά μέσα μαζικῆς ἐνημέρωσης κατά κόρον καί κοινῶς ἔχει γίνει τῆς μόδας. Καί ὅπως κάθε τί πού γίνεται τῆς μόδας καί τό συζητοῦν οἱ πάντες, θάβεται κάτω ἀπό βουνά παραπληροφόρησης καί ἡμιμάθειας, τά ὁποῖα ἀναμειγνύονται μέ τήν πραγματικότητα γιά νά πλέξουμε τελικά ἕνα γαϊτανάκι τό ὁποῖο δέν ἔχει οὔτε ἀρχή οὔτε τέλος, καί πού μέσα ἀπό τό ὁποῖο δέν μποροῦμε τελικά νά βγάλουμε ἄκρη.
Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ANTHONY BLOOM
Για πολύ καιρό ο Γέροντας Σιλουανός ήταν οικονόμος, υπεύθυνος στα εργαστήρια του μοναστηριού. Σ' αυτά εργάζονταν κυρίως νεαροί Ρώσοι χωρικοί, που συνήθιζαν να έρχονται στο Όρος για ένα ή δύο χρόνια για να κερδίσουν εργαζόμενοι λίγα χρήματα. Κυριολεκτικά, δεκάρα, δεκάρα τα μάζευαν για να γυρίσουν στα χωριά τους με λίγα χρήματα μήπως και μπορέσουν να βοηθήσουν την οικογένεια τους, να κτίσουν κάποια καλύβα ή ν' αγοράσουν σιτηρά για να αρχίσουν κάποια καλλιέργεια.
Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Σήμερα υπάρχουν λίγοι μόνο γέροντες πού γνωρίζουν την αγάπη του Κυρίου για μας και γνωρίζουν τον αγώνα εναντίον των εχθρών και ότι οι εχθροί κατατροπώνονται μόνο με την κατά Χριστόν ταπείνωση. Τόσο αγαπά ο Κύριος τον άνθρωπο, που του δίνει πλούσια τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Μέχρις ότου, όμως, μάθει η ψυχή να διατηρεί τη χάρη, θα βασανίζεται για πολύ.
ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΕΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Βατόλακκος Χανίων
Σε αγροτική τοποθεσία στο Βατόλακκο Χανίων συναντάμε το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.Όπως διηγούνται οι κάτοικοι της περιοχής ο ναός αυτός έχει ιστορία που ξεκινά από πολύ παλιά, ίσως και από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Υπήρξε, λένε, καθολικό μικρής μονής που λειτουργούσε στο σημείο και μάλιστα σώζονται ακόμα κάποια ερείπια από τις εγκαταστάσεις του μοναστηριού.
Στήριξε τον ιερέα της ενορίας σου...
Γέροντας Τρύφωνας του Βάσον
Δεν μπορείτε να διανοηθείτε πόσο δύσκολο είναι το έργο του ιερέα
– Να τους αγαπάτε !
Για τον Ιερέα της Ενορίας σας μην περιμένετε να είναι τέλειος, προσεύχεστε γι’ αυτόν, τιμήστε τον και αγαπήστε τον και μην τον κρίνετε.
Όποιος αισθάνθηκε τις αμαρτίες του είναι ανώτερος από εκείνον πού εγείρει νεκρούς
ΑΓΙΟΥ ΙΣΑΑΚ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ
Όποιος αισθάνθηκε τις αμαρτίες του είναι ανώτερος από εκείνον πού εγείρει νεκρούς με την προσευχή του μέσα στην κοινωνία των πολλών. Όποιος στενάζει μια ώρα για την ψυχή του, είναι ανώτερος από εκείνον πού ωφελεί όλον τον κόσμο με την εμφάνισί του 17. Όποιος αξιώθηκε να ιδή τον εαυτό του, αυτός είναι ανώτερος από εκείνον πού αξιώθηκε να ιδή τούς Αγγέλους· διότι ο τελευταίος επικοινωνεί με τούς σωματικούς οφθαλμούς, ενώ εκείνος βλέπει με τούς οφθαλμούς τής ψυχής. Όποιος ακολουθεί τον Χριστό με πένθιμη διάθεσι στην αναχώρησι, αυτός είναι ανώτερος από εκείνον πού τον επαινεί στις συναθροίσεις.
Μνήμη των Aγίων Mαρτύρων Tροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος

19 Σεπτεμβρίου
Eις τον Τρόφιμον και Δορυμέδοντα
Πνέοντες έν Tρόφιμε και Δορυμέδον,
Έν εκ ξίφους δέχεσθε και βίου τέλος.
Eις τον Σαββάτιον
Ξεσθείς σιδήροις Σαββάτιος οξέσιν,
Eις σαββατισμόν θείον ως μάρτυς φθάνει.
Eννεακαιδεκάτη Tρόφιμον τάμον ηδέ συνάθλους.
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ Ο Β’ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΥΘΗΡΑΝΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ
π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΛΟΡΟΦΣΚΥ
ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιερεμίου του Β’ και μιας ομάδοςτων Λουθηρανών θεολόγων της Τυβίγγης το τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα είναι οικουμενικό στοιχεία μεγάλης σπουδαιότητος και ενδιαφέροντος. Ήταν η πρώτη συστηματική ανταλλαγή θεολογικών απόψεων μεταξύ Ορθοδόξου ανατολής και της νέας προτεσταντικής δύσεως. Ήταν ιδιωτικού χαρακτήρας και ανεπίσημη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ήταν μικρής σημασίας.
ΘΕΑ ΤΟΥ ΑΚΤΙΣΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ
(+) Αρχιμανδρίτου Γεωργίου
Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους
Κατά τον μέγα Φωστήρα της Εκκλησίας, άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, υπάρχουν τριών ειδών θεολογίες:
α) Η ασφαλής και μυστική των θεοπτών θεολόγων, οι οποίοι ομιλούν εκ προσωπικής εμπειρίας και κοινωνίας με τον Ζώντα Θεό.
β) Η φιλόσοφος θεολογία των μη εχόντων προσωπική εμπειρία θεοπτίας, αλλά εν ταπεινώσει δεχομένων τις εμπειρίες και θεοπτίες των Άγιων και θεολογούντων συμφώνως προς αυτές. Η θεολογία αυτή χρησιμοποιεί την αποδεικτική μέθοδο, αυτήν δηλαδή που αποδεικνύει τις θεολογικές θέσεις με συλλογισμούς βάσει της Αποκαλύψεως και των καταγεγραμμένων εμπειριών των Αγίων, και
γ) Η καινή θεολογία των θρασέων θεολόγων, οι οποίοι απορρίπτουν τις εμπειρίες των Αγίων και θεολογούν διαλεκτικώς κατά τις δικές τους φιλοσοφικές αρχές. Εκπρόσωπος της διαλεκτικής θεολογίας ήταν στους χρόνους του Αγίου Παλαμά ο δυτικός μοναχός Βαρλαάμ.
- Εμφανίσεις Άρθρων
- 414413
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 138 επισκέπτες και κανένα μέλος